Czerwona Soczewica Masoor Dal Dhuli BIO 500g Cosmoveda

Obniżka! Czerwona Soczewica Masoor Dal Dhuli ORGANICZNA 500g Cosmoveda Zobacz większe
2212
Cosmoveda
Nowy
Produkt niedostępny

Powiadom mnie kiedy będzie dostępny

14,28 zł

Cena bezpośrednio przed obniżką: 16,04 zł -11%

Promocja ważna do: 2024-11-24
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 16,04 zł

Dodaj do listy życzeń

Soczewica czerwona , bardzo popularna w Indiach i Nepalu.

Idealna do przygotowywania zup i dodatków do ryżu.
Odpowiednia dla wegetarian.

Więcej szczegółów

Czerwona soczewica ma łagodny, lekko słodki smak. Jest  szczególnie bogata w wysokiej jakości białko (25 - 30%)Czerwona soczewica ma stosunkowo krótki czas przygotowania.

Czerwona soczewica do idealny dodatek do:

  •  zup,
  • farszów,
  • wegańskich burgerów,
  • curry

Można też stosować ją jako pastę do chleba albo po prostu dodać ją do sałatki.

Soczewica charakteryzuje się niskim IG, przez co ma zastosowanie w diecie osób chorych na cukrzycę.

Jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka (100g soczewicy ma 25,4 g białka, dla porównania 100g mięsa z piersi indyka – 19,2 g białka). Bogata jest również w błonnik, witaminy z grupy B oraz wiele cennych minerałów.

Sposób przygotowania: Soczewice gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, do momentu aż zgęstnieje. Szklankę soczewicy gotujemy w 2 szklankach wody około 20-30 minut.

Solić pod koniec gotowania.

Przykładowy przepis na zupę z soczewicy:

Na oleju rzepakowym podsmażyć startą średnią marchewkę. Posiekaną papryczkę chilii i opłukaną wcześniej szklankę soczewicy dodajemy do marchewki. Następnie dodajemy wyciśnięte 2-4 ząbki czosnku i łyżeczkę słodkiej papryki.

Następnie całość zalewamy bulionem (około 1,5 litra), gotujemy 20 minut do zmięknięcia warzyw. Po ostudzeniu całość blendujemy i przyprawiamy solą, pieprzem i zieleniną.


Składniki: Czerwona Soczewica * (* z upraw ekologicznych)