Brak produktów
Szukaj
Asafoetida (Hing) to bardzo popularny indyjski składnik kulinarny o silnym zapachu, który nadaje potrawie charakterystyczny aromat. Sproszkowana asafetyda ma silny zapach przypominający czosnek.
Dawniej przyprawy wybierano, mierzono, ucierano i mieszano wszystko w kuchni. Przygotowanie tych przepisów na przyprawy, przekazywanych z pokolenia na pokolenie, zajęło wiele godzin. Dzisiaj miliony domów cieszą się tym samym autentycznym smakiem i aromatem tradycyjnych przysmaków, z doskonałą mieszanką gotowych przypraw. Te mieszanki zapewniają autentyczny smak innych regionalnych kuchni we własnym domu.
- W Ajurwedzie Hing jest używany do wspomagania trawienia i zapobiegania zaparciom
- Uważa się, że jest korzystny dla osób cierpiących na astmę i zapalenie oskrzeli
- Mówi się, że nałożenie go na bolący ząb może zmniejszyć ból zęba
- Ma właściwości przeciw wzdęciom. Z tego powodu jest używany do soczewicy, fasoli. A nawet wciera się go w brzuch dziecka, aby złagodzić ból brzucha.
Szklanka maślanki z liśćmi mięty i kolendry oraz szczypta powieszenia to chłodny, naturalnie orzeźwiający i zdrowy letni napój!
Składniki: mąka ryżowa, guma arabska, asfoetida, kurkuma, mąka pszenna
PRZEPIS: Curry z soczewicy
Czas gotowania: 45 minut
Czas przygotowania: 30 minut
Wielkość porcji: 4
ostrość: łagodny
2 filiżanki Toor dal soczewicy
1 łyżeczka. Kurkuma mielona
1 łyżeczka. Nasiona kminku
1 łyżeczka. Asafetida zmielona
sól dla smaku
Namocz Toor dal przez 30 min. i spuścić. Ugotuj toor dal w 3½ szklanki gorącej wody, aż będzie miękki. Dodaj kurkumę, nasiona kminku, asafetydę i sól. Gotować na wolnym ogniu przez 5 min.
Produkt z Indii