Popularny w Indiach Ajdżwan ułatwia trawienie i uatrakcyjnia smak pieczonych oraz smażonych dań. Doskonała przyprawa łagodząca do roślin strączkowych. Idealny do dań wegetariańskich.
czyt. ajdżwanPopularna przyprawa w kuchni arabskiej i indyjskiej stosunkowo mało znana w Polsce. Charakteryzuje się silnym ostrym aromatem z nutą korzenną. Zdecydowanie odświeżający smak przypomina połączenie kminku, tymianku i mięty.Poleca się dodwania ajwanu do ciężkostrawnych potraw, mięs, do warzyw bogatych w skrobię, takich jak ziemniaki, do roślin strączkowych (grochu, soczewicy, fasoli, faloli mung, cieciorki, dalu i innych).Strączkowe stanowiące ważne źródło białka w diecie indyjskiej to rośliny, które mogą wywoływac dolegliwości układu trawiennego takie jak np. wzdęcia czy zgaga natomiast dodatek ajwanu wpływa na ułatwienie i znaczną poprawę ich trawienia.Warto zwrócić uwagę, że ajwan rozpuszcza się w tłuszczach i dopiero zastosowany do smażenia czy pieczenia w pełni rozwinie swe smakowe i aromatyczne właściwości.Dawniej uważano, że aidżwan jest afrodyzjakiem.Skład: ajwain * * z kontrolowanych upraw ekologicznych
Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: