Brak produktów
Szukaj
Kardamon - jedna z najstarszych przypraw. Aromatyczna i ciepła nuta uatrakcyjni każde danie.
Kardamon pochodzi ze wschodu, gdzie rośnie dziko w południowych lasach Indii. Dziś uprawia się go na Sri Lance,w Gwatemali, Tanzanii i Brazylii.
Smak kardamonu jest ciepły, z kamforowo-cytrynową nutką.
Czarny kardamon (Amomum subulatum), znany również jako Nepal-kardamon lub brązowy kardamon, jest rośliną z rodziny imbirowatych.
W przeciwieństwie do zielonego kardamonu, czarny kardamon jest bardzo rzadko wykorzystywany do słodkich potraw. Jego cierpki, ziemisty aromat przypomina drewno iglaste i kamforę oraz wędzony smak, który zawdzięcza on tradycyjnemu suszeniu przez otwarte okno, jest chętnie wykorzystywany jako przyprawa do obfitych dań mięsnych.
W przeciwieństwie do zielonego kardamonu, który uważany jest za "chłodzącą" przyprawę, czarny kardamonjest przyprawą "ciepłą". Dlatego jest on głównym składnikiem Garam Masala wraz z goździkami, cynamonem i czarnym pieprzem.
Zastosowanie:
dania z curry
potrawy typu pilaw
jako dodatek do dań mięsnych, drobiu i skorupiaków
jako dodatek do mleka
Wykorzystywany jest w problemach trawiennych.
Składniki: ziarna czarnego kardamonu * (* z upraw ekologicznych)