Brak produktów
Szukaj
Jedna z najstarszych przypraw świata.
Aromatyczna i ciepła nuta uatrakcyjni każde danie.
Już starożytni Grecy i Rzymianie cenili jej wartość. Dbając o higienę jamy ustnej Starożytni Egipcjanie żuli nasiona kardamonu, podczas gdy Grecy i Rzymianie używali go jako perfumy.
Kardamon pochodzi ze wschodu, gdzie rośnie dziko w południowych lasach Indii. Dziś uprawia się ją na Sri Lance,w Gwatemali, Tanzanii i Brazylii.
Kardamon pasuje do słodyczy, ciast i potraw mlecznych.
W Indiach i krajach arabskich używany jest do dań z ryżem i potraw z curry.
Popularne zastosowanie odnajduje w klasycznych kawach i herbatach.
Indyjski kardamon należy do najbardziej aromatycznej odmiany tej przyprawy.
Smak kardamonu jest ciepły, z kamforowo-cytrynową nutką.
Zastosowanie:
Wykorzystywany jest również w przypadku problemów trawiennych.
Składniki: Kardamon zielony mielony * (* z upraw ekologicznych).
Masa netto: 70 g
Dostępne również:
CZARNY KARDAMON ziarna BIO 18g Cosmoveda
Zielony Kardamon ORGANICZNY Cały 20g Cosmoveda