Brak produktów
Szukaj
Luksusowa przyprawa o pięknym, miodowym aromacie.
Ceniona na całym świecie za walory smakowe i zapachowe.
Szafran to suszone znamiona pewnego rodzaju krokusy z rodziny liliowatych. Nazwa pochodzi od arabskiego słowa zafaran, które oznacza "żółty". Francuski termin kulinarny safrané oznacza 'zabarwienie przy użyciu szafranu ". Jego właściwości barwiące są tak cenne jak niepowtarzalny smak który posiada. W Indiach kolor szafranu uważany jest za uosobienie piękna i jest oficjalnym kolorem buddyjskich szat.
Szafran ma cierpki smak gorzkiego miodu. Przyprawa ta silnie pachnie aromatem miodu.
Ze względu na koszt, smak i właściwości barwiące szafranu, w celach kulinarnych wykorzystuje się niewielkie jego ilości - kluczem jest równomierne rozprowadzenie przyprawy w potrawie. Można go skruszyć na drobny proszek w moździerzu, jednak łatwiej jest rozpuścić szczyptę przyprawy w filiżance gorącej wody – powstanie wtedy pożądany smak i kolor.
Zastosowanie:
Składniki: Szafran *(* z upraw ekologicznych)