Ghee BIO Masło klarowane 230g Dabur

4477
Dabur
Nowy
Produkt dostępny. Wysyłka natychmiast.

30,54 zł

Cena bezpośrednio przed obniżką: 35,93 zł -15%

Promocja ważna do: 2024-11-24
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 35,93 zł

Ilość:

Dodaj do listy życzeń

Ghee powstałe z mleka krów, które żywią się wyłącznie ekologiczną paszą.

Więcej szczegółów

Ghee to zdrowe masło klarowane - powstałe wskutek usunięcia białka i innych substancji tak, że pozostaje czysty tłuszcz, który nie uwalnia już szkodliwych substancji w wyniku podgrzania.

Jest ważnym elementem diety ajurwedyjskiej ze względu na bogaty wachlarz zastosowań  - można dodać je do ciepłego mleka, roztopić i polać gotowane warzywa, usmażyć jajecznicę, placki wegetariańskie, naleśniki czy mięsne kotlety oraz używać do głębokiego smażenia.

Ghee nadaje przygotowanym potrawom charakterystyczny pyszny, maślany smak, a jego olbrzymią zaletą jest to, że w podgrzanym nawet do bardzo wysokiej temperatury nie powstają szkodliwe substancje wskutek spalania i ghee nie przypala się tak jak zwykłe masło.

Ghee stymuluje trawienie, pomaga ograniczyć nadmiar kwasów w żołądku, dostarcza witamin A, D, E i K a także zawiera przeciwutleniacze i łatwo przyswajane kwasy tłuszczowe oraz usprawnia lipidowy transport międzykomórkowy.

Masło klarowane (Ghee), zwane często złotem kuchni ajurwedyjskiej - używane jest na co dzień do przygotowywania potraw i pielęgnacji ciała, ale również ma specjalne znaczenie podczas hinduistycznych ceremonii religijnych i przypisuje mu się szczególne właściwości prozdrowotne.

Ghee - Idealne do gotowania, pieczenia, gotowania na parze, smażenia, lekkiego przysmażania przypraw, a także wzbogacania indyjskich potraw.

Lekkostrawne jest alternatywą dla masła, oleju i tłuszczu.

Według ajurwedy Ghee wzmacnia Agni (ogień trawienny).

  • Ghee uwydatnia smak ajurwedyjskich i indyjskich potraw.
  • W ajurwedzie Ghee jest postrzegane jako nektar życia i złoto ajurwedyjskiej kuchni.
  • Ghee stymuluje ogień trawienny (Agni) u jest podporą ciała w tworzeniu Ojas (istoty życia).

Zawiera: masło - produkt rolnictwa ekologicznego.

Nie zawiera: barwników, konserwantów, mlecznych protein ani laktozy.

Przechowywać w chłodnym miejscu.