Organiczny Jagger Ajurwedyjski Cukier Trzcinowy 400g Cosmoveda

3725
Cosmoveda
Nowy
Produkt niedostępny

Powiadom mnie kiedy będzie dostępny

19,18 zł

Dodaj do listy życzeń

Jaggery jest wytwarzany z trzciny cukrowej lub palmy daktylowej. Nierafinowany.

Więcej szczegółów

Ajurwedyjskie złoto

Jest produkowany przy wykorzystaniu tradycyjnych metod tłoczenia, oczyszczania i zagęszczania soku. Najpierw następuje ekstrakcja soku z trzciny lub kwiatów drzew palmowych poprzez sprasowanie. Następnie sok odstawia się w dużych kontenerach, by osad osiadł na ich dnie. Ostatnim krokiem jest koncentracja soku, odparowując wodę poprzez jego gotowanie. W ten sposób otrzymuje się gęstą, lepką ‘pastę’, którą po przełożeniu do pojemników odstawia się do ostygnięcia. Gotowy do użycia piloncillo może być koloru od złotego po jasnobrązowy. Może być dostępny w postaci płynnej, stałej lub granulatu.

Wartość odżywcza - zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego białego cukru

W Indiach najbardziej ceniony jest jasny gur, który zwykle zawiera do 70 procent sacharozy, mniej niż 10 procent glukozy i fruktozy, oraz do 5 procent składników mineralnych. Zawiera więcej składników odżywczych niż rafinowany cukier zarówno biały, jak i brązowy, dzięki stosunkowo dużej zawartości melasy.

Oczywiście wartość odżywcza końcowego produktu zależy także, od użytego surowca, jednak przyjmuje się, że 100 g jaggery dostarcza:

383 kcal,

65-85 g sacharozy,

10-15 g fruktozy,

0,4 g białka,

0,1 g tłuszczu,

11 mg żelaza,

70-90 mg magnezu,

1050 mg potasu.

W produkcie tym znajduje się również zawartość witamin z grupy B, cynku, wapnia, miedzi. Dodatkowo ma niski indeks glikemiczny (IG). Pamiętaj jednak, iż wciąż jest to cukier, chociaż o nieco większej wartości odżywczej, niż ten tradycyjny, to jednak nie powinien być spożywany w dużych ilościach. Standardowa porcja dzienna to około 1 łyżeczka (5 g).

Wykorzystanie i właściwości

Jaggery można wykorzystywać podobnie jak zwykły cukier do deserów czy słodyczy. W Indiach często łączy się go ze skondensowanym mlekiem, kokosem czy orzechami tworząc tradycyjne łakocie. Może również zastępować cukier w napojach czy ciastach, produkuje się z niego także alkohol.

Z uwagi na obecność składników mineralnych wydawać, by się mogło, iż niesie to ze sobą również korzyści zdrowotne. Niektórzy uważają, że może pomóc uporać się z zaparciami. Gur zawiera jednak sporo sacharozy i praktycznie zerową ilość błonnika oraz wody, więc wątpliwa jest jego pomoc w zwalczaniu zaparć.

Duża zawartość żelaza jest obiecująca, jeśli chodzi o prewencję anemii. Problem polega jednak na tym, że przyjmowana porcja jest niewielka, a 2 łyżki (20 g) jaggery to zaledwie 2,2 mg żelaza. Dlatego nie należy zakładać, że będzie to kolejny super produkt w diecie. Owszem, jeśli używasz białego cukru, zamiana na gur zwiększy nieco udział składników mineralnych w twoim jadłospisie. Nadal jednak należy uważać na to ile go zjadasz, podobnie jak w przypadku cukru rafinowanego.

Pamiętaj, że zbyt duża konsumpcja cukru, niezależnie z jakiego źródła, wiąże się ze zwiększonym ryzykiem otyłości, chorób serca i cukrzycy.