Brak produktów
Szukaj
Klasyczna, ręcznie kuta misa tybetańska (nepalska), posiadająca własny, niepowtarzalny dźwięk.
Udział połączenia 8 róźnych metali, średnica i grubość ścianek mis zapewniają unikatowy dźwięk i głębokie brzmienie każdej misy. Wybierając misy ręcznie wyrabiane masz pewność, że są jedyne w swoim rodzaju i niepowtarzalne, co charakteryzuje to ręczne, tradycyjne i misterne rzemiosło wyrabiana mis.
Początkowo różne składy surowych metali do przygotowania (miedź, cyna, nikiel, cynk, żelazo, ołów, srebro i rtęć) są topione w piecu, zgodnie z wymaganiami produkcyjnymi brązu.
Roztopiony metal wyjmuje się z pieca i wlewa do różnych rozmiarów kubków wpustowych i kostek. Następnie metalowe formy są zwijane w okrągłe arkusze metalu o wymaganym rozmiarze i grubości.
Arkusze są następnie młotkowane zgodnie z precyzyjnymi specyfikacjami pomiarowymi i klasyfikowane według wagi i rozmiaru. W przypadku procesu wbijania 4 do 5 blach jest układanych w stos, a następnie podgrzewanych w bardzo wysokiej temperaturze.
Rozżarzone do czerwoności blachy są młotkowane przez grupę wykwalifikowanych rzemieślników, aż do ostygnięcia metalu. Ten proces jest powtarzany kilka razy, aby uformować pożądany rozmiar i kształt każdej misy. Tylko jeśli potrawa świeci się na czerwono, można ją wbić. Właściwie, gdy ostygnie, traci swoją elastyczność, staje się bardziej kruchy, a tym samym ryzykuje powstawanie pęknięć przy uderzeniu.
Po osiągnięciu pożądanego kształtu rozpoczyna się indywidualny proces precyzyjnego strojenia i kształtowania każdej misy. Wreszcie, poszczególne misy są grawerowane, a wewnętrzna i zewnętrzna powierzchnia wygładzona.
*Częstotliwość tonu podstawowego w Hz jest tylko wartością orientacyjną i może się minimalnie różnić w zależności od użytej pałki, sprzętu i oprogramowania do jego oceny.