Brak produktów
Szukaj
Tradycyjny dzbanek do herbaty Tetsubin – bez emaliowanej powłoki wewnątrz dzbanka – według koneserów herbaty daje najlepszą w smaku herbatę.
Żeliwne dzbanki do herbaty Tetsukyusu są tradycyjnie preferowane ze względu na elegancki wygląd, solidność i zdolność do zatrzymywania ciepła przez długi czas. Ciepło jest równomiernie rozprowadzane w żeliwnym podgrzewaczu czajniczków, aby lepiej wydobyć smak herbaty. Dzięki temu dłużej pozostaje gorący. Czajniki Tetsukyusu mogą poprawić jakość wody, sprawić, że będzie ona bardziej miękka i słodka, co może również pomóc Twojej herbacie uzyskać charakterystyczny, wykwintny smak. W pełni emaliowana wyściółka pomaga zachować oryginalny smak herbaty i pozwala na łatwą pielęgnację. Możesz mieć pewność, że jest bezpieczny i zdrowy, bez żadnych dodatków chemicznych ani ołowiu.
Ważne do przeczytania: Przed pierwszym użyciem i konserwacją
Przed pierwszym użyciem żelaznego dzbanka Tetsubin do żelaznego dzbanka włóż małą filiżankę liści zielonej herbaty i napełnij dzbanek wodą w 2/3. Gotuj przez 20 minut, wyłącz ogień i pozostaw na 5-6 minut. Następnie wyjdź do ciemnej wody.
Ponownie napełnij czajnik wodą i zagotuj 6-8 razy, aż woda będzie czysta; czajnik jest teraz gotowy do użycia. Ta procedura jest pomocna, ponieważ rozpuszczona w herbacie tanina wchodzi w reakcję chemiczną z żelazem w czajniku. Na powierzchni żelaznego czajnika utworzy się warstwa błony garbnikowej, która zapobiegnie rdzewieniu żelaznego czajnika.
Po około 5 dniach od pierwszego użycia wewnątrz pojawią się czerwone i rdzawe plamy, a po około 10 dniach biała łuska.
Po długotrwałym użytkowaniu wnętrze zmieni kolor na całkowicie czerwony. Jeśli woda nie zmętnieje, nie ma to znaczenia, proszę jej nie wyjmować i nie myć. Po prostu zostaw to tak, jak jest.
Po użyciu opróżnij garnek, poczekaj, aż ostygnie i pozostaw do wyschnięcia w środku. Po wyschnięciu załóż pokrywkę. Nie zostawiaj wody w żelaznym garnku, gdy nie jest on używany. Nie przykrywać pokrywką zanim garnek nie ostygnie. Wytrzyj pokrywkę do sucha szmatką, aby nie doszło do zamoczenia wnętrza garnka na skutek kondensacji.
Odpowiednie źródła ciepła dla czajników żelaznych to piec węglowy, kuchenka gazowa, kuchenka indukcyjna i elektryczny piec ceramiczny, ponieważ czajnik żelazny nadaje się do stopniowego procesu podgrzewania. Dzięki stopniowemu podgrzewaniu do wnętrza powoli uwalnia się niewielka ilość żelaza, co poprawia smak wody pitnej i pomaga organizmowi wchłonąć żelazo, które ma takie samo działanie jak suplement żelaza.
Środki ostrożności
1. Unikaj bezpośredniego dotykania wnętrza żelaznego garnka rękami; staraj się nie czyścić wnętrza szmatką lub szczotką; nie używać detergentów, nie wycierać.
2. Nie myj gorącego garnka zimną wodą. Nie gotuj garnka na sucho bez wody, skraca to żywotność żelaznego garnka i może spowodować pęknięcie żelaznego garnka. Nie upuszczaj garnka, ponieważ żelazko może pęknąć.
3. Żelazny garnek jest bardzo ciężki, a po napełnieniu wodą jego ciężar podwaja się. Zaleca się napełnienie wodą tylko do 2/3, aby uniknąć przelania podczas gotowania.
4. Jeśli nie używasz czajnika przez dłuższy czas, posmaruj go wewnątrz i na zewnątrz olejem spożywczym, a następnie przechowuj go w chłodnym i suchym miejscu. Kiedy ponownie zaczniesz korzystać z garnka, napełnij go wodą, zagotuj, a następnie wylej wodę i możesz go ponownie używać.
5. Nie można używać w kuchence mikrofalowej.
Kraj pochodzenia Chiny
Waga 1700g.