Brak produktów
Szukaj
„Boski nektar” - pomaga w podniesieniu odporności, oczyszcza, detoksykuje i wzmacnia organizm.
Sproszkowane pnącza indyjskiej rośliny guduchi w znaczący sposób wspomagają odbudowanie wewnętrznego systemu ochronnego (immunologicznego) organizmu oraz podnoszą odporność na infekcje.
Guduchi znaczy „chroniący organizm”, natomiast „amrita oznacza „boski nektar”, którego krople Indra spuścił z niebios, aby wskrzesić poległych w walce wyznawców Indry. Zioło to ma postać pnącza i porasta lasy całych Indii. Za najskuteczniejszą uchodzi odmiana rosnąca na drzewach neem, które – podobnie jak guduchi – charakteryzują się gorzkim smakiem. Guduchi działa na organizm odmładzająco i wzmacniająco. Skutecznie neutralizuje toksyny, zwłaszcza w wątrobie.
Guduchi charakteryzuje się unikalnymi właściwościami: pomimo gorzkiego, cierpkiego i ostrego smaku działa rozgrzewająco i ma słodki vipaka (rezultat potrawienny). Gorycz i cierpkość oczyszczają pitta i kapha, gorąca energia spala ama, a słodycz powstająca w trakcie trawienia reguluje vata i działa odżywczo na płyny układu rozrodczego.
Bardzo skutecznie neutralizuje toksyny
W połączeniu z imbirem likwiduje zaburzenia vata, w połączeniu z pieprzem długim likwiduje zaburzenia kapha, a w połączeniu z neem likwiduje zaburzenia pitta.
Roślina ta w sanskrycie zwana jest cakra-laksana, co dosłownie oznacza „naznaczona kołem”, przekrój jej łodygi przypomina bowiem koło wozu.
Skład: 100% Tinospora cordifolia, znana również jako guduchi, giloy (hindi), amrita lub cakra-laksana (sansk.)
Sposób przygotowania: pół łyżeczki proszku wymieszać w pół szklanki ciepłej wody i wypić.
Więcej informacji na stronie:
http://www.indyjskie-recepty.com/ziola-sproszkowane/418-guduchi-proszek-100g-powder.html